MIĘDZYNARODOWE SYMPOZJUM „Healthy Diet for Children”


                





Za nami Międzynarodowe Sympozjum „Healthy Diet for Children” (Zdrowe odżywianie wśród dzieci i młodzieży) organizowane przez Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie. Wydarzenie było zorganizowane w ramach realizacji zadań określonych harmonogramem projektu „Uniwersytety Europejskie”, który zrzesza w sojuszu COLOURS 9 Uczelni Partnerskich: Paderborn University (Niemcy) - lider Sojuszu, Uniwersytet Jana Długosza
w Częstochowie (Polska), Uniwersytet Josip Jurai Strossmayer w Osijeku (Chorwacja), Le Mans University (Francja), Kristianstad University (Szwecja), University of Castilla-La Mancha (Hiszpania), University of Ferrara (Włochy), University St. Kliment Ohridski - Bitola (Macedonia Północna) oraz Ventspils University of Applied Sciences (Łotwa).

Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Ministra Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Rzecznika Praw Dziecka oraz Prezydenta Miasta Częstochowy.

Cel Sympozjum, którym była wieloaspektowa analiza wyzwań i problemów, z którymi borykają się dzieci i młodzież w zakresie stosowania i przestrzegania zbilansowanej diety został w pełni osiągnięty. W ramach dziewięciu wystąpień oraz panelu eksperckiego omówione zostały różne aspekty zdrowego odżywiania, systemy i praktyki społeczne, które kształtują postrzeganie dzieci i młodzieży, ich rodziców oraz opiekunów w otoczeniu, definiując przy tym niekorzystną sytuację, jakiej doświadczają osoby będące na diecie.

Organizatorzy wiążą nadzieję, że interdyscyplinarny charakter przeprowadzonych wśród ekspertów dyskusji na temat zmian w obszarze społecznego podejścia do osób stosujących dietę, przyczyni się do refleksji nie tylko na poziomie krajowym, ale również międzynarodowym.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władzy ustawodawczej, placówek oświaty, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, organizacji pozarządowych (Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Fundacje: „Premium Foods” oraz „Ucz się Zdrowia”), a także dietetyk, dietetyk kliniczny, pediatra, pracownicy naukowi zarówno z Naszej Uczelni, jak również ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, oraz praktycy i teoretycy zajmujący się szerokorozumianą tematyką zdrowego odżywiania. W przedsięwzięciu udział wzięli również liczni partnerzy biznesowi i interesariusze zewnętrzni, którzy wsparli wydarzenie swoją wiedzą merytoryczną i doświadczeniem. Wydarzeniu towarzyszyły warsztaty praktyczne, w tym terenowe, zorganizowane przez Sadowników: Szymona Wierusa (Owocowa Przystań” – rodzinne gospodarstwo z tradycją), oraz Jerzego Halabę (Sady z sercem) a także nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych oraz Miejskiego Przedszkola nr 37 w Częstochowie „Montessorki.pl”.

Warto podkreślić, że całe wydarzenie było tłumaczone symultanicznie i konsekutywnie przez tłumaczy UJD, przy współpracy firmy Legwan z Łodzi.