Centrum Innowacji i Badań Żywności Prozdrowotnej (InnoFood)


Pracownia żywności funkcjonalnej

Pracownia żywności funkcjonalnej zajmuje się opracowaniem, charakterystyką i wdrażaniem nowych produktów spożywczych o właściwościach prozdrowotnych. Zainteresowania naukowe zespołu skupiają się wokół otrzymywania i charakterystyki nowych preparatów o właściwościach błonnika pokarmowego oraz opracowywania nowych produktów spożywczych wzbogaconych błonnikiem pokarmowym. Aktualnie realizowanym zagadnieniem badawczym jest opracowanie innowacyjnych wegańskich produktów instant przy zastosowaniu alternatywnych emulgatorów, takich jak białka roślinne, oraz preparatów błonnikowych ze skrobi o działaniu prebiotycznym.

Laboratorium wykonuje następujące oznaczenia i analizy:

  • zawartości wody i suchej masy
  • rozpuszczalności w wodzie w różnych temperaturach
  • równoważnika glukozowego (DE)
  • całkowitej zawartości błonnika pokarmowego, oznaczenie zawartości błonnika rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego, oznaczenie wysokocząsteczkowych oraz niskocząsteczkowych frakcji błonnika rozpuszczalnego (oficjalne metody AOAC 991.43, AOAC 2009.01, AOAC 2011.25, AOAC 2017.16)
  • zawartości skrobi opornej (oficjalna metoda AOAC 2002.02)
  • zawartości β-glukanu (oficjalna metoda AOAC 995.16)
  • całkowitej zawartości skrobi (oficjalna metoda AOAC 996.11)
  • zawartości kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną
  • zawartości alkoholu etylowego metodą enzymatyczną
  • określenie lepkości kinematycznej i względnej z użyciem urządzenia ViscoClock plus
  • badanie charakterystyki kleikowania z użyciem wiskozymetru rotacyjnego RVA 4500
  • wyznaczanie parametrów barwy/różnic w barwie z użyciem spektrofotometru CM-5
  • badanie retrogradacji metodą turbidymetryczną
  • analiza składu, czystości oraz jakości różnych substancji przy użyciu refraktometru
  • badania z użyciem reaktora mikrofalowego (kontrolowane warunki temperatury, mocy i ciśnienia)
  • analiza sensoryczna z wykorzystaniem przeszkolonego panelu ekspertów
  • projektowanie nowych produktów funkcjonalnych

Opiekun pracowni: dr Kamila Kapuśniak, prof. UJD, k.kapusniak@ujd.edu.pl

Aparatura i urządzenia laboratoryjne

  • Autoklaw laboratoryjny
  • Cieplarka laboratoryjna Binder BD115
  • Czytnik płytkowy UNIWERSAL PLATE READER ELX800
  • Destylator wody DE 10 firmy POLNA
  • Homogenizator T25 IKA
  • Kolektor frakcji 2110 z pompą dwukanałową
  • Komora laminarna SafeFast Top 215-S
  • Komora Badań Cieplnych z grawitacyjnym obiegiem powietrza
  • Liofilizator LyoQuest -55
  • Łaźnia wodna z wytrząsaniem SW22
  • Mikrofalowy system do przeprowadzania syntez chemicznych DISCOVER SP
  • Młynek elektryczny RCMZ-1000N
  • Myjka ultradźwiękowa Sonic-3S2
  • Osuszacz ziębniczy do sprężonego powietrzaHDX-25 GudePol (390 l/min)
  • Piec muflowy
  • Polarymetr kołowy POL-X firmy Optika Microscopes
  • Pompa próżniowa olejowa CRVpro 6
  • Pompy próżniowe membranowe
  • Refraktometr cyfrowy laboratoryjny RX-5000i
  • Spektrofotometr 3Color SFX50
  • Spektrofotometr jednowiązkowy Helios Delta
  • Spektrofotometr stacjonarny do pomiaru barwy CM-5
  • Spektrofotometr Vis Genesys 40
  • Sprężarka tłokowa bezolejowa o ciśnieniu max. 10 bar, wyposażona w układ osuszający i filtry powietrza na bazie węgla aktywnego firmy GudePol
  • Suszarka laboratoryjna SLN180 SMART
  • Suszarka uniwersalna laboratoryjna SUP-65G
  • Ucierak moździerzowy RM 200
  • Urządzenie badawcze do produkcji dekstryny w skali półprzemysłowej (typ UHP-01.00) firmy Mysak
  • Urządzenie do automatycznego pomiaru lepkości SI-Analytics Viscoclock M1
  • Wagi laboratoryjne: AS 220.R2 PLUS, WLC 1/A2, WLC 0,6/A1, WLC 10/A2
  • Wagosuszarka AGS50D
  • Wirówka laboratoryjna MPW 380
  • Wirówka laboratoryjna MPW M-SCIENCE
  • Wirówka laboratoryjna MPW-350 (max. 9000 rpm)
  • Wiskozymetr rotacyjny RVA 4500
  • Wyparka próżniowa Buchi Rotavapor R-80
  • Wyparka próżniowa RIII zaopatrzona w membranową pompę próżniową V-700 oraz kontroler próżni V-850 firmy BUCHI


Pracownia Metabolomiki 

Pracownia prowadzi zaawansowane badania nad metabolomem – pełnym spektrum metabolitów obecnych w płynach ustrojowych – w celu identyfikacji biomarkerów związanych m.in. ze sposobem żywienia, obecnością zanieczyszczeń w żywności oraz stanem zdrowia. Analizy metabolomiczne pozwalają śledzić przemiany metaboliczne składników odżywczych, związków chemicznych, leków i suplementów diety, co może wspomagać wczesną diagnostykę oraz działania profilaktyczne.

Zakres badań obejmuje profilowanie metabolomiczne płynów ustrojowych, pozwalające na kompleksową analizę wszystkich metabolitów obecnych w badanej matrycy. Dodatkowo badania te obejmują klasyfikację i identyfikację nieznanych metabolitów, ich potwierdzanie za pomocą istniejących bibliotek, takich jak NIST, oraz tworzenie wzorów strukturalnych.

Wyposażenie pracowni:Wysokosprawny chromatograf cieczowy sprzężony z wysokorozdzielczymspektrometrem mas i analizatorem czasu przelotu (LC-MSQTOF).

Opiekun pracowni: dr Kamila Kapuśniak, prof. UJD, k.kapusniak@ujd.edu.pl

Pracownia Biologicznych Funkcji Żywności

Pracownia zajmuje się między innymi badaniem modyfikacji składu mikrobioty jelitowej dzieci z nadwagą i otyłością pod wpływem preparatów błonnikowych ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej.

Ponadto zajmuje się oceną czystości mikrobiologicznej żywności, określeniem wpływu nowych składników pokarmowych na wzrost i aktywność mikrobioty jelit, określeniem działania bakteriostatycznego i bakteriobójczego nowo syntetyzowanych związków.

Zakres badań obejmuje:

  • Analizy mikrobiologiczne produktów uwzględniając mikroorganizmy stanowiące o bezpieczeństwie żywności oraz będące wskaźnikami higieny, stosując odpowiednie normatywne metody badawcze. Do analiz wykorzystujemy techniki klasyczne.
  • Badania obciążeniowe, które mogą być stosowane do oceny ryzyka wzrostu bakterii podczas przechowywania żywności. Obejmują modelowe wprowadzenie drobnoustrojów do produktu, dzięki czemu pozwala to na sprawdzenie możliwości ich wzrostu i tempa rozwoju w produkcie.
  • Określenie działania bakteriostatycznego i bakteriobójczego nowo syntetyzowanych związków.

Wyposażenie pracowni:

  • komora laminarna „SafeFAST Top”,
  • autoklaw laboratoryjny Tuttnauer,
  • chłodziarka,
  • Wirówka MPW- 352R,
  • łaźnia wodna Memmert,
  • licznik kolonii,
  • waga laboratoryjna,
  • pH- metr, wytrząsarki wortex, urządzenie grzewcze, lampy UV, drobny sprzęt mikrobiologiczny

Opiekun pracowni: dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD

E-mail: r.barczynska-felusiak@ujd.edu.pl
Tel.: 697717680

Pracownia Bezpieczeństwa Żywności

Tematyka badawcza

  • 1.Bezpieczeństwo zdrowotne produktów żywnościowych
  • 2.Kultura bezpieczeństwa w produkcji cateringowej
  • 3.Żywienie osób starszych
  • 4.Innowacyjne diety i produkty żywnościowe do żywienia osób starszych
  • 5.Ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności („zero waste”) w produkcji, cateringu i dystrybucji żywności

Zakres badań usługowych

  • 1.Opracowanie nowych produktów żywnościowych i diet dla cateringu dietetycznego
  • 2.Opracowanie dokumentacji GHP/GMP i HACCP dla przedsiębiorstw żywnościowych
  • 3.Audytowanie stanu higieny w zakładach żywnościowych
  • 4.Ocena sensoryczna produktów żywnościowych
  • 5.Ekspertyzy i oceny na temat zagrożeń, ryzyka i bezpieczeństwa żywności

Pracownia zielonych technologii i funkcjonalizacji surowców naturalnych

Zakres badawczy:

  • §Opracowywanie i optymalizacja nowych metod zrównoważonej funkcjonalizacji zasobów naturalnych i zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych.
  • Stosowanie metod klasycznych, mechanochemicznych oraz z użyciem fal elektromagnetycznych i ultradźwiękowych
  • Identyfikacja strukturalna i analiza właściwości fizykochemicznych metodami grawimetrycznymi, kalorymetrycznymi, spektroskopowymi, polarymetrycznymi, chromatograficznymi i mikroskopowymi.

Aktualnezadania badawcze:

  • Materiały polimerowe do produkcji opakowań biodegradowalnych.
  • Kompatybilizatory i plastyfikatory dla przetwórstwa polimerów naturalnych.
  • Ekologiczne i biodegradowalne surfaktanty oparte na surowcach odnawialnych.
  • Biokatalizowana synteza hydrofobowych pochodnych polimerów węglowodanowych.
  • Biopaliwa drugiej generacji na bazie wybranych odpadów produkcji rolno-spożywczej.

Wyposażenie pracowni:

Homogenizator T25 IKA, Mikroskop optyczny OPTEK LABOR BINO ACHRO, Syntezator mikrofalowy DISCOVER SP, Sonifikator PolSonic-3, Piec elektryczny Carbolite ELF 11/6, Polarymetr kołowy POL-X Optika, Spektrofotometr jednowiązkowy VWR, Wirówka laboratoryjna MPW 380, Wyparka próżniowa RIII z kontrolerem próżni V-850 BUCHI, Ucierak moździerzowy Retsch RM 200, Spektrometr FTIR ATR Nexus Nicolet , Liofilizator, Wytłaczarka jednoślimakowa , Maszyna wytrzymałościowa, Konduktometr, pH metr i multimetr.

Dane kontaktowe:

Opiekun laboratorium: dr Arkadiusz Żarski

E-mail: arkadiusz.zarski@ujd.edu.pl

Tel.: 667 477 200

Kierownik Centrum:  prof. dr hab. Janusz Kapuśniak

E-mail: j.kapusniak@ujd.edu.pl